Bespaar tijd en geld met de beste douchetimer

Af en toe is het heerlijk om lekker lang onder de warme douche te staan, dat zullen ook wij niet ontkennen. Echter kun je met korter douchen een hoop geld én water besparen. Schoon drinkwater wordt namelijk steeds schaarser en het kan geen kwaad om rekening te houden met het milieu.

Een douchetimer is daarom een perfect product om je waterverbruik tijdens het douchen onder controle te houden. Daarnaast is gas anno 2022 ook erg prijzig dus bespaar je dubbel. Met de onderstaande douchetimers kun je niet alleen besparen op het milieu, maar ook nog eens in je portemonnee. En dat vinden we allemaal fijn!

Waarom een douchetimer gebruiken?

Een douchetimer helpt voornamelijk in het besparen van vier zaken, namelijk tijd, geld, water en energie (gas). Omdat water steeds schaarser wordt kun je zelf eenvoudig stappen ondernemen met een douchetimer.

We douchen gemiddeld 8,5 minuut per keer en daarbij verbruiken we 0,3m³ aan gas. Gebruik je een douchetimer met 5 minuten douchetijd, dan kun je met een gemiddeld huishouden eenvoudig 20.000 liter warmwater besparen.

Qua gas kun je eenvoudig 80m³ besparen, wat met de huidige gasprijs neerkomt op een besparing van €70-€150 per jaar. Die douchetimer van een paar euro heb je dus zo terugverdient!

Wat is een douchetimer en hoe werkt dit precies?

Een douchetimer kun je vergelijken met een kookwekker, aangezien het principe precies hetzelfde is. Het enige wat je hoeft te doen is het instellen van de tijd en wanneer die verstreken is, zit je douchetijd er op. Simpeler kan niet!

Bij de luxere en duurdere douchetimers heb je uiteraard meer opties zoals een timer die afloopt of een lampje die aangeeft of je al bijna moet stoppen. Andere opties zijn zaken als temperatuur, luchtvochtigheid etc. Dit is natuurlijk leuk, maar ook wel een beetje overbodig. Een goede douchetimer moet namelijk gewoon aangeven wanneer je douchebeurt er op zit.

De wat meer simpele douchetimers zijn een stuk goedkoper en die kun je vaak instellen op 3, 5, 7 of 9 minuten.

Het bevestigen van de douchetimer kan vaak door middel van een zuignap, want perfect werkt op de wand van je douchecabine of bijvoorbeeld de badkamertegels. Op ondergronden die niet vlak zijn werkt de zuignap vaak minder goed.

Uiteraard is de douchetimer enkel een hulpmiddel en moet je jezelf toch echt overtuigen om die comfortabele douchestraal uit te zetten. Koud afdouchen is daar een zéér goed middel tegen. Of gewoon helemaal koud douchen, als je durft!

Een andere tip is om een leuk liedje van 5 minuten te zoeken, of een doucheplaylist te maken. Is het nummer afgelopen? Zet dan de kraan uit.

Een zandloper douchetimer, niet onze keuze

Ben je op zoek naar de meest goedkope en simpele douchetimer? Dan is een zandloper douchetimer een goede keuze. Je moet dan wel een zandloper kopen met een juist aantal minuten.

Dit is ook direct het grote nadeel van een douchetimer met zandloper, omdat deze maar één tijd kan aangeven. Daarnaast geeft deze zandloper douchetimer ook geen alarm wanneer de tijd er (bijna) op zit. Je moet dus elke keer de douchetimer in de gaten houden of de zandloper al bijna leeg is.

Op de vroege ochtend is dit zeker niet onze eerste keus. We gaan daarom liever voor een digitale douchetimer met een flink alarm of een leuk muziekje.

Gratis douchetimer

Heb je geen zin om geld uit te geven en ben je op zoek naar een gratis douchetimer? Dan hebben wij een aantal goede suggesties voor je.

Je kunt namelijk ook een timer op je telefoon gebruiken, die je aanzet voordat je gaat douchen. Een andere optie is om bijvoorbeeld een kookwekker te gebruiken. Die heb je waarschijnlijk al in huis en dat kost helemaal niets!

Daarnaast kun je ook eens kijken op de website van de gemeente. Gemeentes geven vaak waardebonnen weg om milieubesparende artikelen te kopen. Wellicht kun je daar een gratis douchetimer mee scoren.

Overige tips om (warm) water te besparen

  • Gebruik een waterbesparende douchekop
  • Gebruik de kleine knop van de wc
  • Laat de kraan niet lopen tijdens het scheren en tandenpoetsen

Waar koop je een douchetimer?

Een douchetimer kun je op veel plaatsen kopen. Bekende winkels zoals de Hema, blokker en de action hebben vaak dit soort producten op voorraad. Maar met lockdowns etc. kun je natuurlijk ook gewoon kijken bij online winkels zoals Bol.com.